Lokacija
Sponzorji
Vremenske postaje
PGD Tržišče

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO TRŽIŠČE
Tržišče 23, 8295 Tržišče

Začetki delovanja organiziranega gasilstva v Tržišču segajo v leto 1950, ko so na pobudo nekaterih naprednih krajanov iz Tržišča in okolice ustanovili prostovoljno gasilsko društvo Tržišče. Kot vsa ostala, se je tudi tržiško društvo soočalo s prostorsko stisko, predvsem pa z pomanjkanjem prepotrebne gasilske in reševalne opreme. Dobro opremljeni bi se lahko uspešno postavili po robu raznim nesrečam, predvsem pa požarom, ki so ogrožali življenje in imetje tukajšnjih krajanov Tržišča in bližnje okolice. Prav zato je bila prva naloga takratnih  članov skrbeti za opremo in usposabljanje za gasilske naloge. Delo v takratnih časih je bilo še veliko težje kot danes, saj ni bilo toliko kakovostne gasilske opreme, prevoznih sredstev  in požarne vode kot je tega danes.

Ustanovni člani so bili: Plantarič Stanko st. in ml., Pelko Vinko, Okorn  Vinko, Borštnar Milan, Golob Anton in Fric  Ivan. Društvo je imelo prve prostore za shranjevanje gasilske opreme v Plantaričevi kleti. Leta 1955 se je društvo preselilo v stari gasilski dom na vrhu Tržišča. Društvo se je v naslednji letih postopoma kadrovsko večalo, bilo je delovno in disciplinirano.

Leta 1958 je društvo že imelo prvo motorno črpalko, kasneje leta 1972 pa so kupili novejšo črpalko Rossenbauer. Eden večjih napredkov  društva je bilo leta 1973, ko so kupili gasilsko vozilo za prevoz moštva in opreme IMV. Istega leta je bilo tudi razvitje prvega gasilskega praporja.

Ustanovnega predsednika gasilskega društva Hribar Franca so v desetletjih nasledili Okorn Vinko, Pelko Vinko, Pungerčar Ivan,  Debeljak Branko in Pungerčar Janez.

Prostori v starem gasilskem domu so bili premajhni in člani društva so se aktivno začeli pripravljati na iskanje primerne lokacije za gradnjo novega gasilskega doma. Nov gasilski dom so začeli graditi 27. aprila 1991 in ga predali v namen leta 1994.  Istega leta je društvo pridobilo gasilsko avtocisterno, ki je pomenila velik napredek za krajane Tržišča in njegove okolice. Ne le, da je omogočila veliko uspešnejše in hitrejše gašenje požarov, ampak  je  avtocisterna dobila ključni pomen pri dostavi in prevozu pitne vode ob sušnih obdobjih.

Leta 1995 je društvo zamenjalo gasilsko vozilo za prevoz moštva (IMV) z novim vozilom VW Transporter. 

Leta 2000 je društvo ob svoji 50. – obletnici delovanja razvilo že drugi  gasilski prapor. 

Nov mejnik v delovanju Prostovoljnega gasilskega društva Tržišče je bilo leto 2010, ko je društvo  ob prireditvah o praznovanju 60 – obletnice organiziranega gasilstva v Tržišču svečano predalo v uporabo novo gasilko vozilo – cisterno  GVC 16/25  na podvozju MAN. Vozilo je opremljeno z vso najsodobnejšo opremo za zaščito in reševanje po tipizaciji Gasilske zveze  Slovenije in ima pogon na vsa kolesa, tako da lahko  nudi  pomoč vsem, ki jo potrebujejo, tudi ob najbolj neugodnih vremenskih razmerah

Leta 2011 je društvo zamenjalo do takrat 16 let star kombi z novim vozilom za prevoz moštva GVM-1   VW Transporter.

Vseskozi društvo skrbi za izobraževanje svojih članov. Gasilci se udeležujejo tečajev, ki jih organizira Gasilska zveza Sevnica in Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu pri Ljubljani.

 

Vodstvo PGD Tržišče: (2013 - 2018):

  • predsednik: Pungerčar Janez

  • podpredsednik: Hočevar Henrik

  • poveljnik: Hočevar Dušan

  • podpoveljnik: Suhodolčan Tomaž

  • tajnik: Jamšek Peter

  • blagajnik: Kobold Tomaž

 

Zadnje novice
JUN
07
2024
Mini fire combat Zabukovje
Preberi več
MAY
30
2024
Program načrtovanih nalog za leto 2024 AŽURIRANO!!!!
Preberi več
MAY
29
2024
POGLED V MODRO
Preberi več
Povezave


Spin


Vulkan


Servis Grafični pregled nesreč po SLO


Servis Meteoalarm


Servis Požarna ogroženost po SLO


Servis Radarska slika padavin
© 2013 Dejan Knez