Lokacija
Sponzorji
Vremenske postaje
PGD Breg

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO BREG

Veliko vaščanov Brega in Šentjurja je bilo včlanjenih v Prostovoljno gasilsko društvo Loka. Pričeli so razmišljati, da bi ustanovili svoje društvo. Dne, 22. julija 1951 je bil ustanovni občni zbor, na katerem so v uvodnem govoru izpostavili pomen gasilstva, predstavili organizacijo, ki je v službi za dobrobit ljudstva in njihovega premoženja. Po kratkem govoru se je izvolilo delovno predsedstvo, ki je prevzelo delo in nadaljevalo občni zbor po dnevnem redu.

Ustanovljeno je bilo gasilsko društvo, ki pa je bilo še brez svojih prostorov. Sestanke so zato imeli kar pri posameznih članih doma. Tudi vso nabavljeno opremo so shranjevali tako. Izkazalo se je, da bi potrebovali prostor - gasilski dom, kjer bi lahko shranjevali potrebno orodje in kjer bi bil prostor za sestanke, občne zbore in ostale aktivnosti. Gradnja gasilskega doma se je začela leta 1960. Društvo se je leta 1966 aktivno pripravljalo na otvoritev gasilskega doma, ki je bil delno še v gradnji. Za potrebe operativnega dela gasilcev je bila opremljena garaža in orodjarna. Hkrati z otvoritvijo orodjarne, se je razvil tudi prvi društveni prapor, ki je bil v ponos vsem gasilcem.

Prispevek iz časopisa leta 1966:

»BREG PRI ZIDANEM MOSTU

Vaščani Brega so se odločili zgraditi svoj gasilski dom. Sami so za gradnjo prispevali les in gradbeni material, podporo pa so dobili tudi od gasilske zveze Sevnica in trgovskega podjetja v kraju. Pri prostovoljnem delu je vaščanom pomagala tudi šolska mladina in so dom zgradili do prvega nadstropja, v kratkem pa bo dobil tudi že streho. V domu bodo sodobno urejena trgovina, orodjarna, dvorana, sejna soba in pritikline.«

Ročno brizgalno so gasilci nabavili že leta 1951 in še danes nam služi na tekmovanjih veteranov. V letu 1966 so gasilci nabavili prvo motorno brizgalno Tomos in leta 1975 se je za potrebe ekipe kupilo prvo društveno vozilo - IMV kombi.

V letu 1998 smo pričeli razmišljati o zunanji in notranji podobi gasilskega doma. Obnovili smo nekaj prostorov, zamenjali staro streho z novo, polepšali zunanjost. Na fasado smo dali naslikati še podobo svetega Florjana, zavetnika vseh gasilcev, katerega smo ob 50-letnici društva tudi odkrili.

Od leta 2009 organiziramo tekmovanje za Memorial Antona Kožarja, ki se ga udeležujejo gasilci iz sosednjih, pa tudi bolj oddaljenih društev.

PGD Breg je v letu 2011 praznoval 60 let uspešnega delovanja. Ob tej priložnosti se je razvil novi gasilski društveni prapor. Na praporu je slika sv. Florjana, ki je na našem gasilskem domu.

Zadnje novice
JUN
07
2024
Mini fire combat Zabukovje
Preberi več
MAY
30
2024
Program načrtovanih nalog za leto 2024 AŽURIRANO!!!!
Preberi več
MAY
29
2024
POGLED V MODRO
Preberi več
Povezave


Spin


Vulkan


Servis Grafični pregled nesreč po SLO


Servis Meteoalarm


Servis Požarna ogroženost po SLO


Servis Radarska slika padavin
© 2013 Dejan Knez