Lokacija
Sponzorji
Vremenske postaje
PGD Loka pri Zid. Mostu

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO LOKA - 1883

V drugi polovici 19. stoletja je Loka, z izgradnjo južne železnice Ljubljana–Celje in kasneje Zidani Most–Zagreb, doživela skokovit razvoj. Prebivalstvo se je povečevalo, z njim vred pa tudi število s slamo pokritih gospodarskih objektov. Poleg občasnih manjših požarov, ki so zajeli vas, je v Loki leta 1850 izbruhnil močan požar, ki je upepelil skoraj celo vas. Požar ni prizanesel niti župnijski cerkvi sv. Helene, glas zvonov, ki so padali z gorečega zvonika in niso mogli priklicati pomoči, je ljudi še posebej prizadel. Kakršno koli gašenje je bilo, zaradi lesenih gradenj in slamnatih kritin, obsojeno na neuspeh. V Račici je bil večji požar leta 1858, Loko pa je leta 1864 prizadel nov požar, ki je uničil pol vasi. Za hitro širjenje drugega velikega požara v Loki je bil menda kriv maček, ki so ga osmodili plameni na gorečem grajskem hlevu.

  Ustanovitev gasilskega društva je povezana z ustanovitvijo poštnega urada v Loki. Leta 1880 je prišel iz Radeč v Loko službovat poštar Franc Gamšek, zelo razgledan in napreden mož, ki so ga domačini zaradi nizke rasti klicali »možiček«. Ko je videl, kako so vaščani ob požarih nemočni, se je odločil za ustanovitev požarne brambe. Kljub pomislekom posameznikov je zbral najbolj vnete in delavne vaščane in leta 1882 ustanovil požarno brambo, ki je bila odsek Požarne brambe v Radečah. Eno leto so Ločani hodili na vaje v Radeče, že naslednje leto pa so se osamosvojili in tako leta 1883 ustanovili svoje gasilsko društvo, Gasilsko društvo Loka.

  Gasilci so po ustanovitvi nakupili nekaj potrebnega orodja, leta 1884 pa so začeli zbirati denar za brizgalno črpalko s konjsko vprego in drugo potrebno opremo. Leta 1885 so črpalko kupili za 800 kron in ta stara brizgalna je še danes lepo ohranjena, tako da z njo z veseljem tekmujejo starejši gasilci. Orodje so spravljali v leseno barako, ki jo je dal Gamšek s pomočjo občine Loka postaviti pri stari kapeli zraven cerkve. Zaradi že omenjene oddaljenosti reke in potoka od vasi, so zgradili dva prostorna vodnjaka, ki bi ob morebitnem požaru omogočila lažje reševanje. 

   Leta 1921 se je društvo pridružilo Posavski gasilski župi s središčem v Brežicah. Takoj po prvi svetovni vojni, se je začela akcija izgradnje gasilskega doma, saj je bila lesena shramba gasilskega orodja in brizgalne v slabem stanju. Primerno zemljišče je gasilcem podaril graščak in tako so že leta 1922 začeli graditi gasilski dom, ki je bil dokončan leta 1933 in eno leto kasneje, ob 50-letnici društva, slavnostno odprt.  Leta 1933 se je spremenilo ime društva, ni se več imenovalo Gasilsko društvo Loka, ampak Prostovoljna gasilska četa Loka, ki je spadala pod Gasilsko zvezo Laško v Dravski banovini. Leta 1936 je gasilsko društvo razvilo nov prapor s simboli monarhije.

 V času druge svetovne vojne je bilo delo društva zelo otežkočeno. V tem času je inventar skoraj propadel, ostala je le črpalka in nekaj starih čelad. V začetku petdesetih let je društvo spet zaživelo, saj so se mu pridružili mladi gasilci. Leta 1956 je društvo razvilo nov prapor z oznakami tedanjega časa. Leta 1959 je gasilcem uspelo dobiti približno sedem arov zemlje okrog gasilskega doma. Po pridobitvi zemljišča so gasilci uredili zapuščeno okolico in iskali možnosti za razširitev doma. Pripravljalna dela za prizidek doma so se začela leta 1966, vendar so se zaradi tragičnega razpleta tudi za nekaj let končala.

  Leta 1973 je pod streho našega gasilskega doma dobil svoj prostor nov kombi IMV 1600, pet let kasneje pa nova motorna črpalka Rossenbauer z zmogljivostjo 8/8 (»naša Rozi«). Ob 100. obletnici so svoj prapor razvili mladi gasilci, za boljše in hitrejše posredovanje ob intervencijah pa so gasilci kupili novo kombinirano gasilsko vozilo proizvajalca TAM, ki ga loški gasilci uporabljamo še danes.

  Društvo je leta 1991 začelo z gradnjo prizidka doma, ki je bil leta 1993 s pomočjo sponzorjev končan in ob obletnici slovesno odprt.

  Leta 1994 je bila ustavljena Mladinska komisija in mladi gasilci so leta 1995 dobili svoj občni zbor. Leta 2001 je naše društvo od gasilskega društva v Boštanju kupilo prvo avtocisterno, ki je bila opremljena s črpalko in je bila v veliko pomoč pri gašenju požarov in pri oskrbi gospodinjstev z vodo. Leta 2003 smo slovesno obeležili 120. obletnico delovanja društva. Ob tej visoki obletnici je bil razvit nov prapor in odprt gasilski muzej v zgornjem prostoru, kamor smo shranili naše zgodovinsko bogastvo.

  Zadnja leta gasilci še vedno vestno skrbimo za okolico in notranjost doma. Tako smo s pomočjo pridnih mojstrov in njihovo mehanizacijo uredili park in plesišče, obnovili smo tla v stari garaži, kjer sta parkirana oba kombija za prevoz članov; že 30. let nam služi že omenjeni kombi znamke TAM, leta 2007 pa smo avtopark razširili še s kombijem znamke Renault Trafic. Zunanji izgled doma so spremenila nova okna in vrata ter letos prepleskana fasada. Lansko leto smo prodali cisterno TAM in od gasilskega društva Sevnica kupili večjo in zmogljivejšo avtocisterno.


Zadnje novice
JUN
07
2024
Mini fire combat Zabukovje
Preberi več
MAY
30
2024
Program načrtovanih nalog za leto 2024 AŽURIRANO!!!!
Preberi več
MAY
29
2024
POGLED V MODRO
Preberi več
Povezave


Spin


Vulkan


Servis Grafični pregled nesreč po SLO


Servis Meteoalarm


Servis Požarna ogroženost po SLO


Servis Radarska slika padavin
© 2013 Dejan Knez