Lokacija
Sponzorji
Vremenske postaje
PGD Boštanj

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO BOŠTANJ - 1924

V letu 1924 se je v vinotoču pri Ivanu Možicu zbralo več Boštanjčanov in podali so pobudo za ustanovitev Prostovoljne gasilske čete Boštanj. Nekaj tednov za tem je bil ustanovni občni zbor v Drmeljevem salonu. Po občnem zboru je sledila gasilska veselica na Slapšakovem vrtu. Leta 1925 se je ustanovila v Boštanju gasilska godba, ki je uspešno delovala vse do leta 1931. Gasilska četa je v letu 1926 dobila prvo ročno brizgalno znamke »Senekal« in voz za prevoz opreme. Brizgalna je bila prvič preizkušena ob reki Mirni, ko je nastal požar na žagi.

Leta 1934 je bil zgrajen gasilski dom. Zemljišče je bilo pridobljeno od sokolskega društva. Načrt je pripravil Matko Pečar, ki je delo tudi nadziral. Vaščani so pri gradnji pomagali z denarjem in prostovoljnim delom. Motorna brizgalna Rakovica je bila kupljena leta 1952. Pretežni del sredstev za nabavo je namenila tovarna Jugotanin iz Sevnice.

Med okupacijskim časom, od 1941 do 1945, četa zaradi izselitve ni delovala. Po letu 1945 je četa začela ponovno delovati. Imeli so občni zbor, na katerem so izvolili novo vodstvo. V skladu z Zakonom o prostovoljnem gasilstvu se je 23. 08. 1948 Gasilska četa Boštanj preimenovala v Prostovoljno gasilsko društvo Boštanj. Društvo se je ves čas zavedalo, kako pomembno je izobraževanje gasilcev, zato so se skozi različne oblike tečajev usposobili številni člani, ki so kasneje vplivali na uspešno delo in razvoj gasilstva.

Več na www.pgd-bostanj.si.

Zadnje novice
JUN
07
2024
Mini fire combat Zabukovje
Preberi več
MAY
30
2024
Program načrtovanih nalog za leto 2024 AŽURIRANO!!!!
Preberi več
MAY
29
2024
POGLED V MODRO
Preberi več
Povezave


Spin


Vulkan


Servis Grafični pregled nesreč po SLO


Servis Meteoalarm


Servis Požarna ogroženost po SLO


Servis Radarska slika padavin
© 2013 Dejan Knez