Lokacija
Sponzorji
Vremenske postaje
PGD Sevnica

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO SEVNICA - 1879

Najstarejše gasilsko društvo v občini Sevnica je prav sevniško. Mesto je bilo v preteklosti pogosto žrtev požarov. Najstarejši zapis sega v leto 1763. Zaradi neprevidnosti neke krojačice je požar upepelil ves trg. Ostali sta samo cerkvi, gradova in tri hiše. Leta 1854 je trg spet pogorel. Takrat je pogorela tudi župnijska cerkev. Zaradi požara se Sevnica dolgo ni opomogla. Šele v času, ko so začeli graditi železnico do Siska, je mesto zopet zaživelo.

O ustanovitvi sevniškega društva je izredno malo zapisanega, ker se zapisi niso ohranili. Našla so se Pravila za prostovoljno požarno brambo v Sevnici. Letnica ustanovitve Gasilskega društva Sevnica je še danes sporna. Najverjetnejša je letnica 1879, nahajajoča se v zemljiški knjigi občinskega sodišča Sevnica. Gasilsko društvo Sevnica vodi kot letnico ustanovitve 1879.

Ohranil se je zapisnik občnega zbora Prostovoljne gasilske čete Sevnica, ki je potekal 26. januarja 1936. Takratna članarina za redne člane je znašala mesečno 1,50 din, za podporne člane pa je bila 5 din. Temelji gasilskega doma so bili postavljeni že pred drugo svetovno vojno. Po vojni se je gradnja nadaljevala pod vodstvom zagnanega predsednika Jožeta Smodeja. O delovanju društva je napisanih več kronik, ki so izšle ob 100-letnici, 120-letnici sevniškega društva in leta 2003, ko je zaključil uspešno 30-letno vodenje društva predsednik Anton Koren.

Zadnje novice
JUN
07
2024
Mini fire combat Zabukovje
Preberi več
MAY
30
2024
Program načrtovanih nalog za leto 2024 AŽURIRANO!!!!
Preberi več
MAY
29
2024
POGLED V MODRO
Preberi več
Povezave


Spin


Vulkan


Servis Grafični pregled nesreč po SLO


Servis Meteoalarm


Servis Požarna ogroženost po SLO


Servis Radarska slika padavin
© 2013 Dejan Knez