Lokacija
Sponzorji
Vremenske postaje
PGD Šentjanž

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO ŠENTJANŽ

PGD Šentjanž je eno najstarejših društev v občini Sevnica, saj je pred ustanovitvijo našega društva delovalo le društvo v Sevnici in v Loki. Društvo je združevalo krajane Šentjanža in Krmelja, saj je bilo društvo ustanovljeno za potrebe varstva pred požari in drugih nezgod ter za potrebe rudnika, ki je delovalo v Krmelju. Ustni viri govorijo, da je bilo društvo ustanovljeno leta 1904, vendar pisnih virov, ki bi to potrjevalo ni. Vsi društveni dokumenti, ki so nastali pred obema vojnama, so bili uničeni med drugo svetovno vojno. Edini vir je prvi prapor, ki je bil razvit ob odprtju novega gasilskega doma leta 1971, na katerem je letnica 1904. Prvi pisni viri pa opisujejo ustanovitev društva leta 1907. Zato smo tudi v letu 2007 praznovali 100-letnico ustanovitve društva. Ker je bil to za nas velik dogodek smo se nanj pripravljali dalj časa in sicer po štiriletnem investicijskem programu, ki smo ga zasnovali leta 2003. V programu so bila zajeta dela na gasilskem domu in v njem, nabava opreme ter zamenjava kombija TAM za prevoz desetine.

Dela so se začela izvajati že v letu 2004 z zamenjavo oken. Leta 2005 je bila na vrsti zamenjava dotrajane strehe na gasilskem domu. Za zunanjo podobo doma smo v letu 2006 poskrbeli s sanacijo fasade in zamenjavo vhodnih vrat, proti koncu leta pa smo naročili kombi Peugeot Boxer.

V začetku leta 2007 smo prevzeli težko pričakovani kombi, v domu pa so se postorila še manjša dela, kot je pleskanje, urejanje in čiščenje prostorov. Vseskozi pa smo se aktivno pripravljali na praznovanje 100-letnice društva, ki smo jo praznovali avgusta. Praznovanje je potekalo dva dni. Prvi dan je bila slavnostna seja, na kateri je bil orisan razvoj gasilstva v kraju, predstavljena kronika PGD Šentjanž in podeljene zahvale vsem, ki so in nam še finančno pomagajo. Po končani slavnostni seji je sledilo odkritje spominske plošče na gasilskem domu in otvoritev razstave. Naslednji dan se je praznovanje začelo s tekmovanjem za pokal Občinske gasilske zveze. Po končanem tekmovanju smo se zbrali pred trgovino Kmečke zadruge Sevnica od koder je bil mimohod do avtobusne postaje. Ogledali smo si tudi predstavitev voznega parka Gasilske zveze Sevnica. Slovesnost se je nadaljevala pod šotorom, kjer je sledil razvitje mladinskega prapora in blagoslov kombija. V tem letu smo prejeli tudi dve priznanji in sicer Srebrni znak civilne zaščite in grb občine Sevnica, na katerega smo še posebej ponosni.

Na občnem zboru februarja 2008 je bilo izvoljeno novo vodstvo:
Boštjan Repovž – predsednik,
Stane Bale – podpredsednik,
Simon Šmit – poveljnik,
Vinko Krznar – podpoveljnik,
Drago Kramžar – tajnik,
Danica Kramžar – blagajničarka,
Mateja Ručman – komisija za mladino,
Jožica Lamovšek – komisija za članice,
Jože Pelko – komisija za veterane,
Jože Janežič – gospodar,
Miran Kramžar – strojnik,
Miha Repovž, Jože Zupan, Aleš Podlogar in Srečko Bale – člani.

Nadzorni odbor:
Andrej Repše – predsednik,
Stane Erman – član,
Stanko Jamnik – član.

V društveni evidenci je vpisanih 166 članov. Od tega 11 cicibanov, 51 pionirk in pionirjev, 13 mladincev, 18 pripravnikov, 33 gasilcev operativcev, 8 veteranov in 32 ostalih članov.

Poleg strokovnega usposabljanja, skrbimo tudi za opremo. Trenutno društvo razpolaga z dvema dihalnima aparatoma, kombiniranim vozilom Peugeot Boxer za prevoz desetine in prikolico s črpalko Rosenbauer in pripadajočo opremo ter vozilom Mercedez s cisterno za prevoz pitne vode in vode potrebne za gašenje.

Prva ročna brizgalna je bila nabavljena leta 1929, motorna brizgalna pa leta 1939, za katero je finančna sredstva v veliki meri prispevala Premogovna družba Šentjanž, katere lastnik je bil gospod Andrej Jakil. Obe brizgalni še vedno hranimo v prostorih društva.

Društvo uspešno sodeluje z vsemi društvi, zavodi in ustanovami v Krajevni skupnosti Šentjanž. Tradicionalno organiziramo vsako prvo nedeljo v maju, pri podružnični cerkvi Svetega Florjana v Budni vasi, Florjanovo žegnjanje. Letošnje (leto 2008) je bilo že trinajsto po vrsti. V aprilu poskrbimo za postavitev mlaja na avtobusni postaji in za pogostitev pohodnikov, ki se udeležijo prvomajskega pohoda na Kamenško. V mesecu oktobru organiziramo odprti dan za učence osnovne šole in delavnice z družabnim srečanjem za vse člane.  Ob koncu leta pripravimo koledar s katerim v mesecu decembru obiščemo vsa gospodinjstva v Krajevni skupnosti Šentjanž.

Trudimo se in še se bomo za strokovno usposobljenost gasilcev in materialno opremljenost društva.

Zadnje novice
JUN
07
2024
Mini fire combat Zabukovje
Preberi več
MAY
30
2024
Program načrtovanih nalog za leto 2024 AŽURIRANO!!!!
Preberi več
MAY
29
2024
POGLED V MODRO
Preberi več
Povezave


Spin


Vulkan


Servis Grafični pregled nesreč po SLO


Servis Meteoalarm


Servis Požarna ogroženost po SLO


Servis Radarska slika padavin
© 2013 Dejan Knez